Sunday, 17 April 2016

Filled Under:

Chapati Tepung Gandum



Resepi ni sy olah sendiri yer...so sy nk namakn resepi ni "chapati ikut suka ati mak jemah nk buat mcm mn"...

Muahuahua....😈

Jom layan bhn2 dia :-

3cwn tepung gandum
11/2 cwn air panas suam2 dr cwn sama sukat tepung
2sdb majerin
1sdb minyak
1sk mauripan
Garam secukup rasa
Majerin yg secukupnya
Dan jugak tepung yg secukupnya...

Cara:-
Sonang.....satukn bhn kering...kemudian gaulkn majerin dan minyak bersama tepung...biar sampai jd mcm serbuk roti..lps tu buat lubang kat tgh2...tuang air sikit2....sambil digaul..uli sampai doh da x melekat di tgn dan di mangkuk...adunan biar lembut sedikit...sambil2 menguli...tumbuk2 skit doh tu...kemudian perapkan 30min - 45min...atau sampai doh naik sedikit...tutup dgn kain lembab..lps tu bole la dibulat2 kan...salut bebola tepung tu dgn tepung gandum utk membantu mendpt permukaan yg licin...panaskn kuali dgn api perlahan yer...biar kuali btul2 panas...(jgn berasap)....kemudian canai..jgn terlalu nipis sebab chapati nanti tukaq nama jd chapatiaq....keras mcm biskut...waktu ni kn main dgn tepung...taburkn tepung gandum sedikit2 sewaktu mencanai...tujuan utk mengelakkn capati kering dan melekat...sewaktu membakar...tgk gelembung pertama chapati tekan dgn lembut..jgn sampai rapat...sikit2 ja...lps tu tang mn ada lg gelembung tekan lg pelan2...sapukn majerin diatas permukaan chapati...kemudian terbalikkan...ulang proses yg sama di sebelah permukaan lg...setiap permukaan ambil masa 1minit ja utk dibakar...agak2 2 3 minit da siap...in sha allah lembuit...

Slamat mencubaaaa.....


Sumber: Facebook: Diana Ana




0 comments:

Post a Comment