Bahan
Kacang ulunthu
Halia
Jintan manis
Bawang merah
Cili hijau (ikut kepedasan anda)
Daun kari
Garam secukup rasa
Kacang ulunthu
Halia
Jintan manis
Bawang merah
Cili hijau (ikut kepedasan anda)
Daun kari
Garam secukup rasa
1. Rendam ulunthu untuk 3 jam.
2. Toskan air dan kisar ulunthu dan halia sampai lembut.
* boleh tambah air sikit sikit..
Kisar sampai paste lembut.
Masukkan jintan manis bila paste hampir lembut.. (macam kapas)
3. Potong bawang merah , cili dan daun kari kecil-kecil.
4. Gaul sebati dgn paste ulunthu. Masukkan garam secukup rasa
* kalau paste jadi cair, boleh tambah tpg beras 1 sudu makan besar.
2. Toskan air dan kisar ulunthu dan halia sampai lembut.
* boleh tambah air sikit sikit..
Kisar sampai paste lembut.
Masukkan jintan manis bila paste hampir lembut.. (macam kapas)
3. Potong bawang merah , cili dan daun kari kecil-kecil.
4. Gaul sebati dgn paste ulunthu. Masukkan garam secukup rasa
* kalau paste jadi cair, boleh tambah tpg beras 1 sudu makan besar.
Buat mcam donut... i guna daun sirih atau plastik untuk bentuk bulat. Then goreng dalam minyak.
Enjoy...!!!
Sumber: Facebook Kalai Theivanai Kuppusamy
0 comments:
Post a Comment