Monday, 9 May 2016

Filled Under:

CHOCOLATE MOIST CAKE




BAHAN A
1 cawan gula pasir
1 cawan koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

BAHAN B (ayak dulu ye)
3/4 cawan tepung gandum
1 sdt bicarbonate of soda
1 sdt baking powder

BAHAN C
4 Biji telur di blend hingga kembang
1sdt essence vanilla

• Satukan semua BAHAN A dalam periuk.
• Masak dengan api yg kecil dan sentiasa kacau.
• Tutup api apabila sudah mendidih dan tunggu hingga sejuk sedikit, masukkan BAHAN B & C secara berselang seli. Kacau rata.
• Masukkan dalam bekas kecil anggaran separuh dari bekas sahaja kerana adunan akan naik tinggi apabila dikukus dan kukus hingga masak.
• Pastikan air kukusan sudah mendidih, baru kukus kek tersebut.
• Kukus dlm anggaran 10-15 minit (bekas kecik).
• Tutup / balut penutup pengukus dengan kain agar air wap tidak menitik ke atas kek anda.
• Bila sudah masak, sejukkan dahulu baru tuangkan topping.

TOPPING CHOCOLATE

1 cawan koko
1 cawan susu pekat
1 1/2 cawan minyak
1/2 cawan susu cair

• Panaskan susu cair, kemudian campurkan semua bahan dan kacau rata.
• Seeloknya tunggu sehingga kek anda masak dahulu baru sediakan topping kerana topping tersebut cepat pekat dan mengeras.

Selamat mencuba..


Kredit: Akma Emmillia Mustakim‎




0 comments:

Post a Comment