Monday, 4 July 2016

Filled Under:

PUDING KASTAD JAGUNG


Bahan-Bahan

1000ml fresh milk /santan
150grm gula
130 grm tepung kastad
1 tin jagung manis


cara nya..jagung manis tue blend halus bersama half ml fresh milk tue..tak nak halus sangat pun tak pe..sementara blend jagung tue..add other baki bahan..kacau hingga tepung kastad larut ..gula tue tak perlu guna habis ..saya bancuh semua then last baru add gula..so boleh manage nak manis mana...then baru satukan bersama jagung manis yang di blend tadi..masak guna api perlahan hingga likat..meletup letup gitu...then tutup api and terus tuang dalam loyang.. sejuk kan ..saya sejukkan dalam peti ice..cepat sikit boleh makan ..then potong...nak potongan pudding tue cantik and selari..guna pisau plastik yang disapu sikit minyak...so bila potong lancar aje..tak senget2..baca bismillah yee time nak makan..



1ST STEP..

bancuh susu dengan tepung kastad..and add gula seckupnya..agak agak manis nya yee... jagung dalam tin tue boleh diguna terus or kisar kejap kasi hancur sikit..

adunan yang dah dibancuh bersama jagung manis dimasak dengan api perlahan hingga keluar wap ..and likat...

adunan yang dah dibancuh bersama jagung manis dimasak dengan api perlahan hingga keluar wap ..and likat...


dah masak elok..tuang dalam bekas...and sejukkan aje...

bila dah sejuk ..ini lah rupanya....jom jamu selera bersama2...




.selamat mencuba


MEMO: KALAU GUNA JAGUNG MANIS DALAM TIN YANG MEMANG DAH ADA CECAIR ..KURANGKAN 1000ML FRESH MILK / SANTAN KEPADA 800ML AJE ..COZ SATU TIN JAGUNG MANIS TUE BERSAMAAN DENGAN 200ML DAH ..KALAU TERLAJAK CAIR NANTI SUSAH NAK POTONG PUDING NYA. KALAU GUNA JAGUNG BIJI..KEKALKAN KUANTITI FRESH MILK NYA YA...


Sumber resepi : Adamsufi Mazri




0 comments:

Post a Comment