Monday, 4 July 2016

Filled Under:
,

Caramel Almond Crunchy



500 g tepung florentine
100 g pumpkin seed
100 g sunflower seed
100 g melon seed
100 g kepingan badam
25 g bijan hitam

Bakar dulu kekacang dan bijan 5 min dlm suhu 160c.. keluarkan dr oven dan biarkan kekacang dan bijan sejuk.. kemudian gaulkan dgn tepung florentine.. pastu masukkan 2 sudu bhn yg digaul tadi dlm acuan tart telur dan ratakan.. taburkan sikit bijan di atas kalau suka.. pastu bakar selama 8 min dgn suhu 160 c (bergantung kpd oven masing2 ye.. kena selalu jenguk masa tgh bakar tu takut hangus plak.. pandai2 la adjust suhu dan masa ye.. hehe) bila dah agak keperangan.. bolehlah dikeluarkan dan dibiarkan 1/2 minit utk sejuk.. pastu keluarkan dr acuan dgn cara tolak kan sikit bhgn bawah acuan tu ke atas.. nnti crunchy tu akan tertanggal sendiri dr acuan.. bila dah betul2 sejuk.. bolehlah disimpan dlm balang :)

Blh jugak kalau nk bakar dlm tray.. dan dipotong kecil2 lepas keluar dr oven..

Tapi bagi saya pakai acuan ni lebih senang dan nmpk comey.. hehehe

Selamat mencuba!

Kredit: Za Nurzamilla




0 comments:

Post a Comment